ДИГИТАЛНА УМЕТНОСТ: ПОДОБРУВАЊЕ НА УМЕТНИЧКИТЕ И ДИГИТАЛНИТЕ ВЕШТИНИ ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА РАБОТНОСТА И ДОЖИВОТНОТО УЧЕЊЕ

Во текот на последните неколку години, со појавата на дигиталната технологија во сите области на вработување, нашето општество забележа раѓање на нови професии. Денес, дигиталното создавање, кое е резултат на човечка интервенција и дигитален уред, е вообичаена и нормална работа и треба да се справиме со тоа. Всушност, некои луѓе сега живеат од дигиталната уметност и таа е жанр сам по себе.

Впрочем, за дигитална е предвидена долгорочна употреба. Особено, дигиталната уметност е сè поважна алатка за промовирање на креативноста и уметничкото изразување. До одреден степен, ние сме среде технолошка и дигитална револуција, па затоа е од суштинско значење да се зајакне уметничкиот и креативниот потенцијал на младите преку употреба на дигитални техники и алатки.

Има многу можности на ова поле бидејќи дигиталните професии имаат особеност да допрат до скоро сите сектори на активност. Секој во одреден момент од својот професионален живот можеби ќе треба да стекне дигитални вештини. Последно, но не и најмалку важно, важно е да се каже дека овој сектор нуди можност за работа на меѓународно ниво.

1. Пиксел уметност

Техниката Pixel Art се состои од создавање уметничко дело пиксел по пиксел. Соединувањето на неколку пиксели завршува со создавање на консолидирана слика, тоа е иста техника како поентилизмот бидејќи во основа е дизајнирана со спојување на мали точки заедно, нивно групирање или раздвојување по боја. Разликата е само во алатките што се користат за неговото создавање: Pixel Art е уметничка дисциплина за која ви треба компјутер и различни графички програми бидејќи се генерира во дигиталната област додека поентилизмот се прави рачно.

Pixel Art е поделен на три основни категории кои фундаментално се разликуваат по бројот на пиксели (8-битни, 16-битни и 32-битни) што се користат за да се постигне потребниот реализам. Очигледно, повеќе пиксели значат подобар резултат. Препорачуваме сликите со пиксели да не бидат екстремно големи. 72 x 72 пиксели се доволни за да започнете со едноставна фигура. Креирањето на Pixel Art може да потрае доста долго бидејќи мораме да ја поставиме секоја точка со нејзината вистинска боја во правилната позиција.

Честопати, палетата на бои во уметноста со пиксели е ограничена. Најчесто користениот метод за создавање Pixel Art користи две бои кои повторуваат низа од 2×2 пиксели во областа. За да се добијат различни нијанси, густината на секоја боја мора да се прилагоди. Друг начин да се создадат интересни ефекти во уметничкото дело е употребата на кругови, а исто така е можно да се постигнат атрактивни ефекти со користење на стилизирана техника на преплетување, кои треба да се распределат по случаен избор. Како што можеме да видиме, Pixel Art е составен од геометриски фигури и со оглед на ова ограничување, уметникот кој создава ваков тип на слики обично ја нагласува употребата на контрастни бои, така што неговата работа се истакнува, таа е преовладувачки дел од играта. Всушност, употребата на светли бои е задолжително на Pixel Art. Важно е усогласувањето на боите да ни даде реален резултат и да може да изгледа како ситуациите што ги илустрираме.

Можеме да разликуваме две категории на Pixel Art: изометриска и неизометриска

 • Изометриската слика за пиксели е нацртана во изометриска диметрична проекција. Оваа техника може да се забележи во игри каде што е неопходно да се создаде тродимензионална средина, а ги немате потребните хардверски ресурси за да го постигнете тоа.
 • Од друга страна, неизометриската слика со пиксели се црта со помош на фронтален или страничен поглед, од врвот или во перспектива.
 • Откако ќе се создаде сликата, зголемете го екранот со Зум за да можете поудобно да работите со мрежата и пикселите.
 • Многу е важно да се изберат вистинските алатки за цртање. „Молив“, со големина на само еден пиксел, ќе ви овозможи да снимате поединечни пиксели на цртежот.
 • Најдобрите формати за зачувување на уметноста на пиксели се GIF или PNG.

2. Уредување видео

Несомнено е дека денешното општество е високо аудиовизуелно. Во секое време трошиме вишок слики и видеа: музички спотови, рекламни спотови, серии, новинарски извештаи, документарни, кратки и играни филмови..

Кога зборуваме за кој било аудиовизуелен проект, можеме да го поделиме неговиот процес на три различни дела

Сите три се подеднакво важни, бидејќи неуспехот во кој било од нив може да го оштети проектот во неговата севкупност. Кога се впуштаме во било каква аудиовизуелна работа, ние бараме не само да научиме, туку и пред сè да пренесеме идеи и емоции што го прават гледачот да се чувствува привлечен кон нашата работа. И тоа ќе го постигнеме со добра видео монтажа.

Потребни се и видео уредници во телевизиските програми, информативните програми, музичката индустрија, развојот на веб-страници, кои сè почесто користат видеа на социјалните мрежи, институционалното поле, агенциите за комуникација… Не може да се негира дека постпродукциската работа е од суштинско значење во аудиовизуелната индустрија и дека, од година во година, аудиовизуелниот сектор придвижува сè поголем обем на работа и пари. Затоа е од суштинско значење уредувањето на видеото.

1. КРЕАТИВЕН ДЕЛ

Ја имаме идејата, го формираме сценариото и бараме локации и професионалци за да го развиеме на сите нивоа.

marcos-paulo-prado-tcyW6Im5Uug-unsplash

2. КРЕАТИВЕН ДЕЛ

Ја имаме идејата, го формираме сценариото и бараме локации и професионалци за да го развиеме на сите нивоа.

diego-ph-cEAm7FvwgSM-unsplash

3. УРЕДУВАЊЕ

Во делот за уредување составивме сè за да ја раскажеме финалната приказна. Уредување на бојата и музиката исто така.

roozbeh-badizadegan-QRc4cuacnX8-unsplash

Терминот „монтажа“ порано се мешаше со зборот „монтажа“ бидејќи тие беа слични активности, но монтажата се однесуваше само на видео и користеше различни технички методи од филмската монтажа. Со раѓањето на дигиталното уредување во 1980-тите, физичката поддршка постепено беше напуштена. Конечно, во 21 век, компјутеризацијата ги обедини овие два процеса.

Монтажата на видеото е последниот дел од процесот на производство каде што се собираат сите слики што се снимени и се обликува аудиовизуелниот дискурс на производот, било да е тоа фикција, документарна, информативна итн. Овој процес се состои од манипулирање со него, односно спојување на некои слики собрани за време на фазата на снимање на други, елиминирање на некои, додавање дигитални ефекти, инкорпорирање музика или кој било друг материјал, така што тие имаат чувство како што мислевме во фазата на создавање. .

Тој работи во тесна соработка со режисерот и под надзор на продуцентот. Тој е задолжен да ги состави сликите и аудиото што доаѓаат од снимањето додека наративот на приказната не го добие вистинскиот ритам. Колку пати сте гледале филм кој навистина ве привлекува, но бил толку бавен што на крајот сте заспале? Неуспех во ритамот на приказната! Уредникот на видео и аудио е задолжен за сликата и за сопоставувањето на кадрите, а заедно со кинематограферот треба да ја добијат сликата совршено во боја. Нема ништо што може да му избега на окото на уредувачот на видео. Тој е задолжен и за аудио монтажата, дизајнот на тој саундтрак со сите негови ефекти, шепоти, зборови и тишини кои не тераат да се возбудуваме кога го гледаме филмот. Какви би биле филмовите со мистерија и интрига без музиката што ве трепери?

3 состојки ќе доведат до совршен „аудиовизуелен рецепт“:

 • Добри и добро заокружени професионалци. Не е доволно да ги знаете програмите за уредување видео за да завршите добра работа. Како технички квалификуван уредник, не оставајте ништо на импровизација и погрижете се за секој ситник да ја претворите вашата монтажна работа во ремек дело.
 •  Добар материјал. Очигледно, малку можеме да направиме ако снимањето на проектот беше катастрофа. Оценете ги можностите на секое парче и што можете да направите со уредувањето на оние делови кои, од ваша гледна точка, не се исто така.
 •  Добра техничка опрема. Ова е клучот за да можеме да го развиеме нашиот целосен потенцијал. Имањето опрема опремена со After Effects и Adobe Premiere, двете најкористени програми во уредувањето видео денес, е основната почетна точка.

Како заклучок, можеме да го дефинираме уредувачот на видео како личност која го гарантира техничкиот квалитет и разбирливоста на филмот на кој работи. Како постојана поддршка на режисерот, уредникот е тој што ќе преведе силна идеја и ќе им даде значење на сликите.

3. Уредување фотографии

Во денешно време, фотографирањето е секојдневна активност за секого бидејќи ви овозможува да ги зачувате спомените засекогаш. Многу луѓе користат уредување фотографии за да ги усовршат овие спомени бидејќи овие уредувачи на фотографии имаат импресивна количина на придобивки и целосно го револуционизираа традиционалниот процес на уредување фотографии во однос на нивните кориснички карактеристики и неверојатно заштеда на време.

За аматери, уредниците на слики нудат основни функции за подобрување на квалитетот на фотографиите. Филтрите исто така можат да дадат одреден изглед на сликата.

Сепак, резултатите од овие програми може да не задоволат професионалец. На професионално поле, дигиталното уредување на слики може да се користи за намерна манипулација со слики како што се за публикации во списанија, каталози, книги итн.

Има голема разновидност на програми за уредување: Photoshop, Microsoft Digital Image, Adobe Lightroom.. Можете да најдете од бесплатни програми до платени програми и можете да ја изберете онаа што најмногу ви одговара.

Клучните концепти во уредувањето фотографии се поврзани со светлината. Важно е да знаете какви промени ќе генерираат во вашиот имиџ, за да ги манипулирате по ваш вкус. Овие 6 концепти ќе ви помогнат да започнете со уредување фотографии:

1. Изложеноста е поврзана со количината на светлина што ја прима сензорот на вашиот фотоапарат

На овој начин ќе имате правилно изложени снимки (со правилна количина на светлина), недоволно изложени (под правилната експозиција) и преекспонирани (над правилната експозиција). Изложеноста е естетска одлука, не секоја фотографија треба да биде правилно изложена. Измената на овие вредности може да ви помогне да зачувате темна фотографија, да затемните премногу светла снимка или едноставно да и дадете креативен допир.

2. Контрастот е разликата помеѓу светлите и темните тонови на фотографијата

Со уредување на овие вредности добивате поостри слики. Во принцип, ќе ви помогне да им дадете острина на вашите фотографии, да ги истакнете контурите или да постигнете повеќе уметнички ефекти.

3. Определување, сенки и количина на црно-бело

Можеби изгледаат дека се слични концепти, но всушност се различни работи. Нагласите се користат за контрола на осветленоста на најекспонираните делови од фотографијата. Истото се случува и со сенките, алатка која ви помага да ја контролирате светлината во помалку изложените области. Црно-белата рамнотежа има врска со чистотата на овие два тона. Со нивно менување, ќе постигнете почисти црни или посветли бели на вашата фотографија.

4. Баланс на белата боја: температура и нијанса

Важно е да се направи правилен баланс на белата боја. Температурата е поврзана со топлината или свежината на светлината и ви овозможува да коригирате елементи што можеби не сте ги земале предвид за време на снимањето. Со нијансата можете да го измените присуството на зелените или магентите на вашата фотографија и да управувате со доминацијата на жолтите (нешто вообичаено во дигиталната фотографија). Тоа може да биде корисна алатка за производство на креативни ефекти.

5. Заситеност

Во заситеноста управувате со чистотата на боите, односно со количината на пигмент во бојата. Ако се користат суптилно, вашите фотографии ќе се истакнат.

6. Јасност или острина при уредување фотографии

Можете да го најдете и како „структура“, во зависност од програмата. Оваа алатка работи со разликите во светлината и сенката. Зголемената острина ќе помогне да се добие дефиниција на компресирани фотографии.

Кога уредувате фотографии, секогаш е добра идеја да користите RAW формат. Ова е формат на датотека што ги прикажува сите детали на сликата без да ја компресира и нема губење на информации. Други формати, како што е JPG, предизвикуваат камерата да применува прилагодувања на балансот на белата боја, фокус, контраст и сатурација, како и компресирање на сликата.

Накратко, ако сакате да бидете професионален фотограф, од суштинско значење е да имате познавање за уредување фотографии. Не само што го комплетира вашиот професионален профил и додава вредност на работата што ја нудите, туку отвора и сосема нов свет на можности за вашите фотографии.

Затоа мораме да го земеме предвид факторот уметност. Ако можете да уредувате фотографии, само вашата имагинација ќе ги постави границите. Секако, знаењето за уредување фотографии и дигитално ретуширање ќе ве позиционира како интегрален уметник на фотографскиот пазар.

4. Дигитална уметност

Дигиталната уметност ги опишува технолошките уметности и се однесува на целата компјутерска уметност што е дигитално креирана, складирана и дистрибуирана. Секој традиционален уметнички стил може да се префрли на дигитален и понекогаш тоа е подобра опција според некои уметници, бидејќи тие не мора да купуваат толку многу материјали за сликање, цртање, скулптура и слично.

Слично како и традиционалниот претходник, дигиталното сликарство бара вештини за цртање и дизајн, како и софтвер за сликање и технологија за да се користи. Обично тоа е компјутер, лаптоп или таблет. Екранот е како платно за време на креативниот процес. Софтверот за сликање има алатки како молив, пенкало или четка, така што дигиталното сликарство не изгледа многу различно од конвенционалната уметност. Дигиталната работа може да се гледа преку екран, монитор или проектор, исто колку што може да се прикаже на различни излези и медиуми, како што се печатени материјали или видеа.

Како што споменавме претходно, цртачката уметност дигитално бара технологија и софтвер за сликање. Неколку популарни програми што се користат за цртање се Adobe Photoshop, Krita, Procreate и Artweaver, од кои некои може да се преземат бесплатно. Овие програми помагаат при цртање растерски графики.

Растерските графики се слики составени од сет број, обоени блокови – најчесто наречени пиксели. Поради овој сет број, ако растерска датотека се отпечати со поголема големина од она за која е направена, ќе изгледа видливо полошо. Точките што ја прават сликата се принудени да изгледаат поголеми отколку што требаше и резултатот на сликата изгледа зрнеста и низок квалитет, додека векторската графика ќе изгледа одлично во која било големина. Затоа растерските датотеки обично се дизајнирани за помали медиуми, како што се флаери, брошури, објави на социјалните мрежи, реклами и други.

Векторските графики се слики направени со математички формули кои создаваат точки на работната табла во рамките на програмата. Програмите за дизајнирање векторски слики се Adobe Illustrator, Inkscape, CorelDraw и да наведеме неколку. Векторските датотеки се поразновидни за одредени типови задачи отколку растерските датотеки, бидејќи тие лесно може да се зголемат и минимизираат без губење на квалитетот на сликата. Ова е важно кога се создаваат дигитални уметнички дела за различни медиуми. Деловното лого зачувано во векторски формат може да се промени за да се вклопи на билборд или да се намали за да се испечати на хемиско пенкало или визит-картичка. Многу работи за печатење може да се направат само со векторска графика.

Тој работи во тесна соработка со режисерот и под надзор на продуцентот. Тој е задолжен да ги состави сликите и аудиото што доаѓаат од снимањето додека наративот на приказната не го добие вистинскиот ритам. Колку пати сте гледале филм кој навистина ве привлекува, но бил толку бавен што на крајот сте заспале? Неуспех во ритамот на приказната! Уредникот на видео и аудио е задолжен за сликата и за сопоставувањето на кадрите, а заедно со кинематограферот треба да ја добијат сликата совршено во боја. Нема ништо што може да му избега на окото на уредувачот на видео. Тој е задолжен и за аудио монтажата, дизајнот на тој саундтрак со сите негови ефекти, шепоти, зборови и тишини кои не тераат да се возбудуваме кога го гледаме филмот. Какви би биле филмовите со мистерија и интрига без музиката што ве трепери?

3 состојки ќе доведат до совршен „аудиовизуелен рецепт“:

 • Добри и добро заокружени професионалци. Не е доволно да ги знаете програмите за уредување видео за да завршите добра работа. Како технички квалификуван уредник, не оставајте ништо на импровизација и погрижете се за секој ситник да ја претворите вашата монтажна работа во ремек дело.
 • Добар материјал. Очигледно, малку можеме да направиме ако снимањето на проектот беше катастрофа. Оценете ги можностите на секое парче и што можете да направите со уредувањето на оние делови кои, од ваша гледна точка, не се исто така.
 • Добра техничка опрема. Ова е клучот за да можеме да го развиеме нашиот целосен потенцијал. Имањето опрема опремена со After Effects и Adobe Premiere, двете најкористени програми во уредувањето видео денес, е основната почетна точка.

Како заклучок, можеме да го дефинираме уредувачот на видео како личност која го гарантира техничкиот квалитет и разбирливоста на филмот на кој работи. Како постојана поддршка на режисерот, уредникот е тој што ќе преведе силна идеја и ќе им даде значење на сликите.

5. Интерактивна уметност

Интерактивната дигитална уметност користи технологија која комуницира со нивната публика на директен начин и им овозможува да учествуваат со уметничкото дело. Затоа, уметничкото дело не ја изразува само внатрешната креативност на уметникот, туку го покажува и резултатот од соработката помеѓу уметникот и набљудувачот. Начинот на кој луѓето комуницираат со интерактивно уметничко дело може да се разликува: започнување тродимензионален или дигитален систем, учество на интернет, исто така, правење звук или движење. Оттука уметничкото дело реагира на гледачот да направи двонасочна интеракција. Ако личноста или луѓето не реагираат на уметничкото дело, се губи целото значење на уметничката форма и не може да се изрази.

Развојот на интерактивната уметност не излегува од воздух, таа инкорпорира многу влијанија од раните уметнички движења и експерименти помеѓу уметноста и технологијата. Во 1970-тите, уметниците бараа нови начини за поврзување со публиката. Уметничките групи како дадаистите беа многу возбудени за оваа уметничка форма бидејќи не само што допре до публиката, туку бараше и активно учество, правејќи ги луѓето да се променат од пасивни во активни гледачи. Во одреден момент во 1970-тите, креативците мораа да се соочат со реалноста дека нивната работа исчезнува по нејзиното завршување. Ова стана причина што почнаа да ја снимаат својата работа со видео. Видео уметноста првично користена за документирање брзо се разви во независна уметничка форма. Речиси во исто време, експериментите со правење уметност со помош на компјутери станаа популарни и создадоа нова уметничка насока која е позната како нето уметност.

Откако компјутерите станаа попристапни во 90-тите и повеќе луѓе можеа да имаат таков во своите домови, креативните умови открија нов медиум за правење уметност. Нето уметност (кратенка за Интернет уметност) е форма на дигитална уметност која е обично, но не секогаш апстрактна и базирана на World Wide Web.

Благодарение на интерактивниот интерфејс што го обезбедува Интернетот, нето уметност не е само сликите поставени на блогови или веб-локации, туку и целиот Интернет каков што го знаеме. Различни веб-медиуми, на пример, веб-локации, оригинални софтверски проекти, интерактивни видео, аудио или радио дела може да се користат за да се создадат мрежни уметнички дела.

Интерактивната уметност е водена од публиката, дозволувајќи им на луѓето да комуницираат со неа и да станат дел од уметничкото дело преку активности како што се одење, пишување, седење или играње. Многу интерактивни уметници денес ја истражуваат технологијата и уметноста на новите медиуми за да создадат уште поголемо учество на публиката. На пример, компјутерите и сензорите можат да реагираат на температура, близина и движење за да создадат извонредна светлосна уметност и кинетичка скулптура што реагира на движење; серијата сензори за движење може да активира шема на обоени светла, кои рефлектираат скршени, разнобојни сенки на ѕидот; танчерски движења кои манипулираат и искривуваат дигитална пајакова мрежа за да создадат магични, надвор од овој свет ефекти на сцената.

NIKE конструираше патека за трчање во целосна големина во центарот на градот на Манила во форма на отпечаток од чевли за трчање. Зафати цел градски блок со патека долга 200 метри која имаше форма на фигура-осум и беше обложена со LED екрани, каде што до 30 тркачи можат да учествуваат во виртуелна трка против себе носејќи нови патики за трчање купени од NIKE. .

Уметниците, исто така, користеле роботи, ласери, видео проекција, LED осветлување и мехатронички актуатори во интерактивни уметнички форми, на пример, зоолошката градина „Petting“ каде што низа кинетичка уметнички суштества комуницираат и реагираат на публиката.

Во компјутерската интерактивна уметност, гледачите и технологијата можат да настапуваат заедно и да создадат изненадувачки и неочекувани резултати. На пример, користејќи софтвер за игри и оптички илузорни инсталации, може да се направи големо уметничко дело со три екрани што им овозможува на посетителите да се движат во околината на виртуелната реалност со пар дигитални крила за целосно да се потопат во другиот свет.

Активност 1: Создадете ја вашата Pixel Art

Да почнеме да правиме ваши дизајни на Pixel Art и да се чувствуваме како уметник за видео игри!

Обидете се да ги создадете овие познати фигури од играта Mario Bros.

КЛИКНЕТЕ НА ЛИНКОТ ПОДОЛУ ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ! 

 https://es.pixilart.com/draw 

ЧЕКОРИ

 • Прво, нацртајте ја надворешната форма
 • Потоа, нацртајте ги практикантските форми на фигурата со вистинските бои
 • Конечно, обојте ги вашите уметнички дела

СОВЕТИ

 •  
 • Слободно зумирате за да ви биде поудобно и да спречите несакани пиксели
 • Додадете ја вашата личност во вашиот дизајн. Личниот допир е она што го прави уметникот!

Активност 2: Боја топки

Дигиталната уметност оди рака под рака со интерактивната уметност и во оваа активност, дигиталните уметнички дела играат голема улога. Играта е за елементи на екранот кои реагираат на бучава во просторијата. Уживањето во искуството зависи од тоа колку е добар микрофонот на уредот што се користи за играње на играта. И уште еднаш докажува колку е важно да се планира однапред и да се размислува за технологијата и нејзините недостатоци кога се создава интерактивна уметност.

Кликнете на сликата подолу за да започнете да играте!

Активност 3: Квиз

Module 2

CHECK YOUR UNDERSTANDING

1 / 10

Техниката ,,пиксел арт” се состои од изработување на илустрации пиксел по пиксел. 

2 / 10

Пиксел арт е лесна за изведување и не бара некои посебни познавања.

3 / 10

Аудио-визуелниот проект има два посебни делови од процесот на развивање.

4 / 10

Поимот ,,уредување” е ист со зборот ,,монтажа”.

5 / 10

Уредувањето на сликата има значајно влијание врз нејзиниот конечен изглед.

6 / 10

Еден од клучните концепти во уредувањето на слики е поврзан со експозицијата.

7 / 10

Дигитална уметност претставува технолошка уметност и се однесува на секоја компјутерска уметност создадена, зачувана и дистрибуирана со помош на дигитална технологија.

8 / 10

Дигиталното боење бара технологија и вештини за употреба на софтвер за цртање, дизајнирање и боење.

9 / 10

Интерактивните уметнички дела ја искажуваат единствено внатрешната креативност на уметникот.

10 / 10

Интернет-уметноста се состои од слики ставени на блогови или веб-страни.

Your score is

The average score is 100%

0%

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.